Linda: Je draagt bij aan je eigen leefomgeving

Elvira Marquet 26-04-2023
425 keer bekeken 0 reacties

Juriste Linda maakte als stagiaire kennis met RUD Zuid-Limburg. Ze was toen studente Nederlands recht, maar wist al wel dat ze na haar studie graag bij de organisatie wilde terugkeren.

De studie heeft ze afgerond, inmiddels is Linda al bijna drie jaar in dienst bij RUD Zuid-Limburg.

De afdeling Vergunningen waar ze stageliep, heeft ze ingeruild voor de afdeling Specialistisch en juridisch toezicht. De juriste houdt zich voornamelijk bezig met bestuursrechtelijke handhavingsprocedures.

Diversiteit
Voor Linda betekent werken als jurist bij RUD Zuid-Limburg dat ze een divers takenpakket heeft. Het adviseren wat betreft besluitvorming met betrekking tot bestuursrechtelijke handhaving, het behandelen van bezwaar- en beroepschriften en het opstellen van pleitnota’s, het is slechts een greep uit haar werkzaamheden.

 “Je wil dat bedrijven zich aan de wet- en regelgeving houden. Als er iets aan de hand is, komt het bij mij langs. Dan gaan we kijken hoe we het kunnen oplossen”, legt Linda uit. De ene keer wordt er een sanctie opgelegd, de andere keer blijft het bij een waarschuwing. “Soms treed ik op als bemiddelaar, de andere keer eindigen we bij de rechter. Het komt soms voor dat we de boel dreigen te sluiten, maar we werken vooral herstelgericht.”

Samenwerking
De afdeling waar Linda werkt, houdt toezicht op het gebied van bodem, geluid, geur, lucht, energie, brandveiligheid en asbest. Met zo’n breed scala aan onderwerpen, is ze blij dat ze af en toe kan terugvallen op de kennis van haar collega’s. Haar team bestaat uit mensen die gespecialiseerd zijn in een bepaald vakgebied. “We hebben heel veel kennis in huis”, vertelt ze. “Voor mijn werk wil ik zo veel mogelijk weten, want dan kan ik de belangen zo goed mogelijk afwegen. Bij RUD Zuid-Limburg heb ik daar alle tools voor. Dat ik navraag kan doen bij verschillende specialisten en kan werken in een disciplinair team zorgt er mede voor dat ik hier kan floreren.”

Eigen leefomgeving
In de tijd dat ze bij RUD Zuid-Limburg werkt, heeft Linda al veel bijgeleerd. Ze realiseert zich nu dat haar leefomgeving er op een bepaalde manier uitziet, omdat mensen bepaalde beslissingen nemen. Ze is blij dat ze bij een organisatie werkt de zich inzet voor een veilige leefomgeving. “Het is een collectief belang, maar als wij als RUD Zuid-Limburg dit belang niet zouden behartigen zou niemand dat doen.”

Linda beseft dat de kwaliteit van de leefomgeving voor een groot deel afhankelijk is van de bedrijven die er gevestigd zijn. Met het oog op de werkgelegenheid zijn veel bedrijven natuurlijk positief, maar volgens de juriste is het belangrijk dat er goede wet- en regelgeving is die ervoor waakt dat het milieu niet lijdt onder de activiteiten van die bedrijven. “Je hebt de verantwoordelijkheid om voor je eigen leefomgeving te zorgen. Ik vind het fijn dat ik daar met mijn werk een bijdrage aan kan leveren.”

Groei
Linda’s werk zorgt er bovendien voor dat ze veel bijleert over de verschillende milieuaspecten. Ze beschrijft de RUD Zuid-Limburg als een jonge en dynamische organisatie, waarbij ze alle ruimte krijgt om ervaring en kennis op te doen. RUD Zuid-Limburg groeit en dat betekent volgens haar dat ze mee mag groeien en denken.

In korte tijd heeft ze zelf al de nodige stappen gemaakt. “Ik mag intussen ook beleidsstukken schrijven. Beleid leg je voor een paar jaar vast, dus dat is best een verantwoordelijkheid. Ik vind het mooi dat ik die gekregen heb.” Bang dat ze over een paar jaar in een sleur terechtkomt, is ze niet. “Als je bij RUD Zuid-Limburg werkt, heb je allesbehalve een standaard kantoorbaantje. Ik weet dat er altijd nieuwe wet- en regelgeving komt waar ik mee aan de slag moet. Zo blijft mijn werk elke keer vernieuwend.”

Afbeeldingen

0  reacties

E: info@rudzl.nl
T: (043) 389 73 30
Postbus 5700, 6202 MA Maastricht

Bezoekadres:
Limburglaan 10, Maastricht

 

 

Privacy en Proclaimer 

 

Cookie-instellingen